KNIGHT RIDER 2000

TV FILM
VÝROBNÝ KÓD: 82137
PREMIÉRA V USA: 19-05-1991

JAZDILI SPOLU ŠTYRI ROKY... MUŽ, KTORÝ NEEXISTUJE A AUTO AKO ŽIADNE INÉ. TERAZ, V ROKU 2000 SÚ SPOLU ZASE. KNIGHT RIDER 2000

Akčný / Sci-Fi
USA, 1991, 91 min
Réžia: Alan J. Levi
Hrajú: David Hasselhoff, Edward Mulhare, Susan Norman, Carmen Argenziano, Mitch Pileggi, William Daniels, Edwin Neal, James Doohan

Dej filmu sa odohráva v roku 2000. Trest smrti je zrušený a používanie strelných zbraní je zakázané. Nesmú ich mať ani policajti. Vrahovia sú uspávaný ultrazvukom a zmrazení v kryogenickom väzení. Maskovaný útočník zabije starostu Franka Cottama. Policajtka Shawn McCormicková zasiahne a útočníka paralyzuje nesmrtiacou pištoľou. Muž stratí zbraň a ujde.

Devon Miles a jeho kolega Russ Maddock ponúknu magistrátu mesta spoluprácu s Nadáciou a automobil Knight 4000, ktorý je v štádiu prototypu. Knight 4000 je vybavený komunikačným systémom schopným pokryť celý svet, technológiou virtuálnej reality a dokonalou umelou inteligenciou. Súčasný starosta Abbey im dáva 30 dní na dokončenie a predvedenie auta. Devon požiada o pomoc Michaela Knighta. Michael so svojou prácou skončil a žije v ústraní celkom iný život. Devon chce, aby sa vrátil iba na tridsať dní, kým uzatvoria zmluvu. Michael nakoniec súhlasí, ale pod podmienkou, že sa vráti aj KITT. Devon a Michael sú nemilo prekvapení, keď zistia, že Maddock nechal KITTa rozobrať a jeho komponenty predal. Podľa neho je KITT zastaraný a nemá cenu ho ani skladovať.

McCormicková sa prizná svojmu partnerovi Millerovi, že z miesta činu zobrala strelnú zbraň. Je to 9 mm Weber, ktorí používala vo veľkej miere polícia. Tieto zbrane mali byť roztavené, stále sa však objavujú na čiernom trhu. McCormicková chce, aby ju dal Miller na balistiku. Michael dáva dohromady KITTa. Devon Michaelovi sľúbil KITTovu karosériu, lenže tú už recyklovali. KITTov centrálny procesor je funkčný. KITT sa aktivuje, ale zo svojho stavu nie je vôbec nadšený. Na svoju karosériu môže zabudnúť. Pri ďalšom policajnom zásahu McCormicková zaistí páchateľa, ktorý má opäť 9 mm zbraň. Zozadu ju prekvapí ozbrojený chlap, ktorý zabil starostu. Páchateľ, ktorý leží na zemi je v skutočnosti jej prezlečená kolegyňa. Chlap ju postrelí a McCormicková skončí v nemocnici. Jej nadriadená poverí doktorov zmenou jej RNA. Je to riskantná operácia, ale je šanca, že ju ešte zachránia. Zranenie poškodilo časť jej mozgu, takže prišla o spomienky na nedávnu minulosť. Test RNA potvrdil, že jej môžu zachrániť život vložením čiastky mozgového transplantátu. Komisárka Danielsová odmietne, ale doktor napriek tomu podstúpi operáciu.

 

McCormickovú postrelil bývalý detektív Thomas J. Watts. V celej veci sú zapletení príslušníci policajného zboru, ktorí veria v právo vlastniť zbraň a chcú dosiahnuť zlom v myslení ľudí. Predchádzajúci starosta vydal zákaz nosenia zbraní, ale zločinci ich majú stále. Títo policajti si ich kúpili takisto, ale nemôžu ich používať. McCormickovej partner Miller v tom ide s nimi a chcel ju do všetkého zasvätiť, ale už je neskoro. Michael zatiaľ testuje KITTa, ktorého nainštaloval do svojho starého Chevroletu 1957. KITTovi do pamäti vložili nový čip, ktorý nefunguje správne a KITT chce svoj starý čip. Ten implantovali Shawn McCormickovej.

 

McCormicková chce ísť naspäť k jednotke, ale komisárka ju odmietne. McCormicková si dá žiadosť do Nadácie, pretože chce chytiť toho, čo na ňu strieľal. Michael zistil, že KITTov chýbajúci čip predali do centra RNA a skončil v hlave nejakej policajtky. To rozhodne a Devon McCormickovú prijme do Nadácie. Na trhu je iba málo čipov, ktoré sú kompatibilné s ľudským mozgom, preto McCormicková dostala KITTov čip. KITT sa v garáži zoznámi s Knightom 4000, ktorý má Maddockov hlas. Michael McCormickovú zoznámi s KITTom a odteraz pracujú ako tím. McCormicková sa vonku stretne so svojím bývalým partnerom a snaží sa získať nejaké informácie. Pripojí sa k nim Thomas J. Watts a zoznámi sa s McCormickovou, ktorá ho po strate pamäti nespoznáva. Z jeho strany to bol test.

 

McCormicková stratila krátkodobú pamäť. KITT má nápad. Pretože sa jeho starý čip nachádza v jej hlave, mohol by stimulovať jej pamäťové centrum a previesť ho na svoj monitor. KITT sa prepojí s McCormickovou cez radiacu páku (!). Michael sleduje jej spomienky na monitore. McCormicková si spomenie, že ju zradili jej kolegovia. Shawn McCormicková príde na policajnú stanicu pre svoje veci. Michael predstiera, že jeho starý Chevrolet neštartuje. Zastaví pri ňom policajné auto a Michael poprosí policajta o pomoc. McCormicková cez počítač na stanici umožní KITTovi prístup k policajným záznamom. KITT ich skopíruje z policajného auta. Podľa záznamov je 10 policajtov namočených do marenia policajných postupov. Pravdepodobne menili falošné pištole za pravé, ktoré mali byť zničené. Za zničenie zbraní zodpovedala komisárka Danielsová. To však ešte neznamená, že o tom musela vedieť.

 

KITT ukončil spracovanie McCormickovej pamäte a našiel záznam tváre. Je to Thomas J. Watts, bývalý detektív, ktorý pracoval priamo pod Danielsovou. Policajti na stanici zistia, že z centrálneho počítača boli kopírované osobné záznamy. Druhý deň ráno je Knight 4000 plne funkčný a Maddock ho predvedie Devonovi. Maddock chce poznať jeho názor. Podľa Devona mu chýba KITTova ľudskosť. Na Devona si po jazde počká McCormickovej bývalá kolegyňa a spacifikuje ho. Michael zistí, že Thomas J. Watts bol odsúdený v 98' za zastrelenie. Bol však podmienečne prepustený. Po Michaelovi a McCormickovej ide polícia. KITT prevezme riadenie a Chevrolet skončí v mori (!). KITT tvrdí, že ak sa neobjavia, budú si myslieť, že sa utopili. Kabína je vodotesná, takže majú kyslík asi na 25 min. Zvyšok auta už taký vodotesný nie je. KITT sa s nimi rozlúči, voda sa dostane do počítača a je po ňom.

Devona odvezú do nemocnice a Thomas J. Watts nariadi doktorovi, aby prezrel jeho pamäť. Zistí, že proti nim nemajú žiadne konkrétne dôkazy. Napriek tomu Devona zabije smrtiacou injekciou. Starosta Abbey sa rozhodne nepredĺžiť zmluvu s Nadáciou. Polícia sa domnieva, že Michael s McCormickovou sú na dne oceánu. Michael svoj sľub splnil. Knight 4000 je hotový a Michael odchádza.

 

Shawn McCormicková príde za Michaelom. KITT je úplne odpísaný a McCormicková žiada Michaela, aby sa vrátil. Uplynie týždeň a Michael sa nakoniec vráti. Dal dohromady KITTa a svojvoľne ho nainštaluje do Knighta 4000. Michael a Shawn sledujú jedno skladisko, patriace policajtom. KITT zmení McCormickovej hlas na Wattsov a tá vyláka na stretnutie svojho bývalého partnera Millera. Shawn chce, aby jej pomohol ich zastaviť, ale Watts Millera zastrelí sniperkou. Michael zistí, že príkaz na Wattsovo rozmrazenie a prepustenie podpísal starosta Abbey. Abbey sa následne stretne s Wattsom. Michael ich oboch sleduje a KITT nahráva ich rozhovor.

Maddock zájde so záznamom rozhovoru za komisárkou Danielsovou a navrhne jej spoluprácu. Watts predáva zbrane a ráno má vyexpedovať 2000 kusov. Zbrane sú na ceste, polícia a KITT sú pripravený zasiahnuť. Všetci prenasledujú podozrivú dodávku a snažia sa ju zastaviť. KITT použije termoprogram a zničí im pneumatiky. V dodávke žiadne zbrane nie sú a KITT lokalizuje skupinu so zbraňami 3 míle smerom na západ. Michael uviazne v dopravnej špičke a KITT navrhne preplávať vodný kanál. Knight 4000 má aj túto vymoženosť. Watts uzatvára obchod v nákupnom centre. Michael a Shawn ho idú zastaviť. Strhne sa streľba a kupec odchádza. Michael beží za Wattsom. Watts si vezme rukojemníčku, ale Michael ho trafí paralyzujúcou zbraňou. Shawn chce Wattsa zastreliť, ale Michael ju prehovorí, aby to nerobila. Watts vytiahne spoza chrbta pištoľ a Michael ho zasiahne nesmrtiacou zbraňou. Watts spadne cez zábradlie a zabije sa.

Starostu Abbeyho zmrazia v kryogenickej väznici. Maddock tvrdí, že tým sa nič nevyrieši a riešenie len oddialia. Komisárka Danielsová mu povie, že musí dodržiavať zákon. Michael a Shawn sa musia rozlúčiť. Michael odchádza vo svojom Chevrolete a Shawn zostáva robiť v Nadácii s KITTom...

TRIVIA:

Pôvodne mal Knighta 4000 predstavovať Pontiac Banshee, ktorý sa nikdy nedostal do sériovej výroby. Pontiac však odmietol zapožičať vozidlo, preto filmári použili kompletne prestavaný Dodge Stealth.

Najvýznamnejšie technické novinky Knighta 4000 sú: Head Up Display, schopnosť plávať a senzor pachov.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY:

ČO JE KNIGHT RIDER 2000?
Knight Rider 2000 je TV film, ktorý mal premiéru 19-05-1991. Znovu sa v ňom stretávajú pôvodné postavy zo seriálu Knight Rider. Dej filmu sa odohráva v roku 2000. Michael odišiel z Nadácie, Devon so svojím kolegom Russellom Maddockom sa usilujú získať kontrakt na Knight Industries 4000 od mesta Detroit.

ČO ROBIL MICHAEL KNIGHT OD R. 1987 DO R. 2000?
Michael v roku 1990 odišiel z nadácie. Vzdialil sa od života ktorý viedol a začal nový život. Michael v roku 2000 súhlasil vrátiť sa na 30 dní k nadácii aby pomohol Devonovi, pod podmienkou že Devon obnoví KITTa.

ČO ROBIL DEVON MILES OD R. 1987 DO R. 2000?
Devon zostal pracovať v Knightovej nadácii. Výdavky na prevádzku spôsobili, že nadácia sa musela stať viac nezávislou ako inokedy. Miestny úradníci a neschválenie projektov Devona prinútia hľadať partnera za účelom pokračovať vo vízii Wiltona Knighta. Devona nakoniec zabijú aby zabránili nadácii odhaliť pravdu.

KTO JE SHAWN McCORMICK?
Shawn McCormick bola policajtka, inteligentná, ale mala málo skúseností. Ako začiatočník sa dostala príliš blízko pravdy o Thomasovi Wattsovi a jeho operácii, za čo dostala guľku do hlavy. Po vložení čipu do jej hlavy [ktorý niekedy patril KITTovi] čelí Shawn policajnej komisárke a ľuďom, ktorí ju majú nájsť a odstrániť. Odišla od polície a uchádzala sa o prácu v Knightovej Nadácii. Devon s Maddockom ju ihneď prijali po tom, ako Michael zistil, že má v hlave implantovaný KITTov čip.

ČO SA STALO S KITTOM PO MICHAELOVOM ODCHODE V R. 1990?
KITT sa po rokoch stal zastaralým a keď sa Maddock stal viceprezidentom nadácie, nechal KITTa rozobrať a predať na súčiastky. Michael reaktivoval KITTa. KITT bol nainštalovaný do Michaleovho Chevroletu r.v. 1957. Keď bol dokončený Knight 4000, Michael sa po Devonovej smrti rozhodol inštalovať do neho KITTove CPU a nahradiť ním pôvodné.

KTO JE RUSSEL MADDOCK?
Russel Maddock bol bývalý okresný prokurátor, známy svojimi vysokými rozsudkami. Bol najatý aby priniesol do Knightovej nadácie novú perspektívu. Pomohol vytvoriť Knight Industries 4000. Pomohol Devonovi uzavrieť dohodu s mestom a pokračoval v operácii po Devonovej smrti.

KTO JE KURT MILLER?
Kurt Miller je bývalý partner Shawn McCormick. Bol to jej priateľ a bol zapletený v podvode zo strelnými zbraňami spolu s ostatnými policajtami v domnienke, že zákaz strelných zbraní je omyl. Watts ho nakoniec zastrelil pre jeho názory.

KTO JE THOMAS WATTS?
Bývalý detektív, odsúdený za streľbu a zabitie podozrivého zakázanou strelnou zbraňou. V roku 1998 bol zmrazený a neskôr podmienečne prepustený. Predával zbrane na čiernom thru. Zabil Devona a pokúsil sa odstrániť Shawn.

KTO V SKUTOČNOSTI NAVRHOL AUTOMOBIL KNIGHT 4000?
Spoločnosť Jay Ohrberg Star Cars a.s. postavila na báze automobilu Dodge Stealth [1991] auto, ktoré sa podobalo na Pontiac Banshee, ktorý sa nikdy nedostal do sériovej výroby.

AKÉ FUNKCIE MÁ KNIGHT 4000?
Termálny expandér, hlasový syntetizátor, ktorý može simulovať hlasy, schopnosť plávať, funkciu Remote Target Assist, ktorá asistuje pri mierení a strieľaní na daný objekt. Lepší infračervený senzor ako mal originálny KITT, ktorý detekuje laserové pušky a objekty, ktoré emitujú teplo. KIFT má tiež senzor pachov. Virtual Reality Mode zase umožňuje väčší dohľad a väčšiu viditeľnú oblasť ako pri bežnom pohľade.

NA ZAČIATKU FILMU VIDÍME ÍSŤ KITTA. JE TO NOVÁ STOPÁŽ?
Tento záber je pravdepodobne použitý z originálneho seriálu Knight Rider.

JE PRAVDA ŽE KNIGHT RIDER 2000 MAL VYROBENÝCH 6 TV EPIZÓD?
Nie je to pravda. Žiadne televízne epizódy neboli nikdy vyrobené.

» NASPÄŤ «


HOME | NEWS | O SERIÁLI | K.I.T.T. | K.A.R.R. | OBSADENIE | FOTOGALÉRIA
EPIZÓDY | ČLÁNKY | FAQ | MULTIMÉDIÁ | CHRONOLÓGIA | GAMES
| DVD & VHS
SCENÁRE | TRIVIA | HLÁŠKY | ČO AK?
| NEZROVNALOSTI | SPINOFFS | ODKAZY